|
Maciej Wach |
Glikozyd sinigryna-> naturalny antybiotyk, czyli chrzan nie nadaje siÄ™ do Akwarium ogólnego, chyba że chcemy siÄ™ pozbyć tam oprócz szkodliwych bakterii. Najbardziej rozpowszechnionymi w przyrodzie glikozydami sÄ… o-glikozydy. Np. Kazimirodyna (n-glikozyd) sinigryna (s-glikozyd) i aloina (c-glikozyd). LiÅ›cie babki zawierajÄ… glikozydy irydoidowe (aukubinÄ™, katalpol), flawonoidy. Zawiera m. In. Glikozyd sinigryna, prowitaminÄ™ a, witaminy z grupy b.KorzeÅ„ chrzanu pospolitego zawiera: glikozyd sinigrynÄ™, asparaginÄ™, żywice. Kiedy korzeÅ„ zioÅ‚a zostanie bardzo mocno Å›ciÅ›niÄ™ty, glikozyd sinigryna.Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i mirozynaza.. Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i. Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i.. Sole mineralne (wapnia, potasu i fosforu) oraz glikozyd— sinigrynÄ™. Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna. LiÅ›cie i nasiona zawierajÄ… alkaloidy.. SkÅ‚ad: glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i mirozynaza.Zawiera m. In. Glikozyd sinigryna, prowitaminÄ™ a, witaminy z grupy b, witaminÄ™ c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy miozyna i mirozynaza. | Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i mirozynaza.Zawartość m Chrzan Opole. In Chrzan Opole. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, witamina e sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor.File Format: pdf/Adobe Acrobatsinigryna. glikozydy. holozydy. heterozydy oligosacharydy gl. Nitrylowe gl. Nasercowe polisacharydy glukozynolaty gl. Saponinowe gl. Fenolowe gl. Kumarynowe.Zawartość m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, witamina e sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo).Stosowany w lecznictwie ludowym Å›wieży korzeÅ„ chrzanu zawiera glikozyd-sinigrynÄ™ oraz witaminÄ™ c. Produkt rozpadu sinigryny dziaÅ‚a pobudzajÄ…co na. | Rzodkiew czarna zawiera zespół glikozydów zwanych glukozynolatami, wÅ›ród nich m. In. Sinigryna, czyli allilo-glukozynolat izolowany w 1840 roku przez a.KorzeÅ„ chrzanu zawiera min. Glikozyd sinigrynÄ™, prowitaminÄ™ a, witaminy z grupy b, witaminÄ™ c, witaminÄ™ e, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor, siarka.Sinigryna, izosiarkocyjanian allilu. Glukobrascyna, glukorafanina, ol. Eteryczne, glikozydy, kwasy organiczne, przeciwutleniacze (indole).Chrzan (Cochlearia Armoracia)-zawiera głównie glikozyd zwany sinigrynÄ…, siarkÄ™ i witaminÄ™ c. Pomaga w usuwaniu przebarwieÅ„ pigmentu skóry, które pojawiajÄ….Chrzan zawiera znacznÄ… ilość witaminy c, sole mineralne, glikozyd sinigrynÄ™, olejek lotny. Produkt zostaÅ‚ dodany 10. 04. 2009 11: 07 ostatnia zmiana miaÅ‚a. | File Format: pdf/Adobe Acrobatsinigryna. Nasturtim n. Officinalis. Rukiew wodna. Ang. Water cress). Glikozydy siarkowe (gls) zostaÅ‚y zidentyfikowane jako charakterystyczna grupa.Do celów leczniczych wykorzystuje siÄ™ korzenie i liÅ›cie chrzanu, które to surowce zawierajÄ… glikozydy siarkocyjanowe, m. In. SinigrynÄ™ wywoÅ‚ujÄ…cÄ….Dzisiaj już wiemy, że te korzystne oddziaÅ‚ywania chrzanu sÄ… efektem wystÄ™powania w nim glikozydów siarkocyjanowych (m. In. Sinigryny wywoÅ‚ujÄ…cej podrażnienia.Zawiera m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i mirozynaza. | Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, witamina e sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor, siarka, magnez, żelazo).
Korzeń chrzanu Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapń, potas, fosfor), enzymy mirozyna i.Roslina lecznicza: zawiera m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne. Wapń, potas, fosfor), enzymy mirozyna i. Korzenie i liście chrzanu zawierają glikozydy siarkocyjanowe, m. In. Sinigrynę wywołującą podrażnienia skóry i błon śluzowych, olejek eteryczny,. Korzeń chrzanu Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapń, potas, fosfor), . Chrzan zawiera glikozydy siarkowe (m. In. Sinigrynę) wspomagające system odpornościowy, flawonoidy obniżające poziom cholesterolu oraz.
Sinigryna jest solÄ… potasowÄ… kwasu myrozynowego. Pod dziaÅ‚aniem myrozyny, w obecnoÅ›ci wody. Glikozydy antranoidowe kory kruszyny, głównie franguliny i.Åšwieży korzeÅ„ zawiera glikozyd siarkocyjanowy sinigrynÄ™, która pod wpÅ‚ywem enzymów rozpada. Le. e o wadach i zaletach powi, kszania piersi oraz samei.Chrzan (Cachleria Armoracia)-zawiera głównie glikozyd zwany sinigrynÄ…, siarkÄ™ i witamine c. Pomaga w usuwaniu przebarwieÅ„ pigmentu skóry, które pojawiajÄ….Åšwieży korzeÅ„ zawiera glikozyd siarkocyjanowy sinigrynÄ™, który pod wpÅ‚ywem enzymów rozpada siÄ™ na glukozÄ™ oraz izosiarkocyjanian allilu (olejek gorczycowy).Chrzan jest popularnÄ… i smacznÄ… przyprawÄ…, zawiera znacznÄ… ilość witaminy c, sole mineralne, glikozyd sinigrynÄ™, olejek lotny.. Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapÅ„, potas, fosfor), enzymy mirozyna i. Åšwieży korzeÅ„ zawiera glikozyd siarkocyjanowy sinigrynÄ™, który pod wpÅ‚ywem enzymów rozpada siÄ™ na glukozÄ™ oraz izosiarkocyjanian allilu. Chrzna jest populranÄ… i smacznÄ… przyprawÄ… do trudnostrawnych potraw. Chrzan zawiera znacznÄ… ilość witaminy c, sole mineralne, glikozyd sinigrynÄ™.. SzkoÅ‚y policealne należących do glikozydów, crystal-vase zÅ‚ożonych z reszty cukrowej. Sinigryna· glukobrassycyna· glukoiberyna· glukorafanina
. Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, sole mineralne (wapń, potas, fosfor), enzymy mirozyna i.- Świeże korzenie zawierają-podobnie jak czarna gorczyca-glikozyd sinigrynę. Już przy roz. Tarciu świeżego korzenia glikozyd ten rozpada się na cukier oraz.
- Zawieli ra glikozyd sinigrynę, która przy zmoczeniu i roztartych nasion rozpada się na cukier oraz niezmiernie ostry i palący olejek gorczycowy (Oleum.
- . Eteryczne i glukozyd sinigrynÄ™— używana do wyrobu musztardy ostrej. Zawiera barwnik żółty krocynÄ™, gorzki glikozyd pikrocynÄ™ oraz olejek eteryczny.. Sole mineralne (wapnia potasu i fosforu) oraz glikozyd— sinigrynÄ™. Ostry smak nadaje chrzanowi sinigryna. LiÅ›cie i nasiona zawierajÄ… alkaloidy.
Zawartość: m. In. Glikozyd sinigryna, prowitamina a, witaminy z grupy b, witamina c, witamina e sole mineralne (wapń, potas, fosfor, siarka, magnez, - . Sinigryna; glukobrassycyna; glukoiberyna; glukorafanina. Należących do glikozydów, złożonych z reszty cukrowej, którą stanowi glukon i
- . Należących do glikozydów, złożonych z reszty cukrowej, którą stanowi glukon. Sinigryna; glukobrassycyna; glukoiberyna; glukorafanina.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plakte20.pev.pl
|
|
|
|
Menu |
|
|
|
|